
Suroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- špetka soli
- 50 g cukru
- 50 ml oleje
- 1/4 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- marmeláda na plnění nebo jiná náplň
- oříšky nebo mandle na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si klasické kynuté těsto (kvásek + vejce + olej smícháme s moukou , cukrem a špetkou soli) a necháme vykynout.
-
Těsto si rozdělíme na 10 kousků. Ze dvou vyválíme placku, kterou uvnitř nakrojíme na 8 trojúhelníčků, ale neprořízneme až ke kraji (viz fotopostup). Placku přendáme do vymazané dortové formy. Z ostatních osmi dílků vyrobíme klasické buchty, které plníme náplní (já dala marmeládu, ale můžeme dát jakoukoliv náplň). Buchty dáme na trojúhelníčky těsta ve formě, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme na ně trojúhelníček těsta ze spodu. Můžeme naříznout nožem na tvar lístečku, ozdobit oříšky apod. (já posypala mletými mandlemi).
-
Necháme ještě asi 10 min nakynout, buchtičky se spojí do věnečku. Pečeme na 200°10 min, pak zmírníme na 150°a dopečeme ještě asi 15-20 min.
Poznámka od kuchařky
K tomuto pokusu mě inspirovala fotografie, která mi přišla emailem, ale bez receptu, zkusila jsem tedy improvizovat. Je to netradiční ozvláštnění klasických buchet, vhodné na nedělní mlsání nebo na pohoštění návštěvy.