
Suroviny
- 600 g penne nebo jiných krátkých dutých těstovin
- uzený sýr
- parmazán (nebo Gran Moravia)
- strouhanka
- máslo
- Ragú:
- 500 g mletého hovězího masa
- cibule
- mrkev
- olej
- 400 g loupaných krájených rajčat (plechovka)
- sklenka červeného vína
- bobkový list
- bazalka
- sůl
- mletý pepř
- Bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- asi 500 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si ragú:
na oleji lehce osmahneme krájenou cibuli a mrkev, pak přihodíme maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání a rozdělování hrudek maso osmažíme.
Přilijeme víno, povaříme a teprve, až se část odpaří, přidáme rajčata, bazalku a bokový list. Hrnec zakryjeme a velice mírně vaříme asi hodinu. -
Uvaříme i bešamel:
na másle osmahneme mouku a za stálého míchání zředíme mlékem. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový ořech a dobře provaříme. -
Penne uvaříme v osolené vodě hodně al dente a scedíme.
Ragú rozdělíme na poloviny a do jedné přimícháme asi třetinu bešamelu a to celé vmícháme do uvařených těstovin.
Vymažeme zapékací mísu máslem a můžeme vrstvit. -
Do pekáče dáme asi polovinu těstovin se směsí ragú a bešamelu. Poklademe plátky uzeného sýra, přelijeme částí čistého ragú a můžeme posypat trochou strouhaného parmazánu.
-
Další vrstvou je zbytek těstovin se směsí ragú a bešamelu. Přelijeme zbytkem čistého ragú, zakryjeme zbytkem bešamelu. Povrch posypeme strouhaným parmazánem, troškou strouhanky, můžeme poklást i několika tenoučkými lupínky másla a dáme upéct do trouby, do zčervenání povrchu (180°C/asi 45-60 min).
Poznámka od kuchařky
Volnější inspirace z http://www.verzamonamour.com