Suroviny
6-7 porcí
- 1 kg hovězího zadního
- 100 g špeku
- 3-4 PL sádla
- 4 mrkve
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 3 cibule
- 1-2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- silný hovězí vývar
- 2 lžíce hladké mouky
- 150-200 ml smetany na vaření
- citron
- kousek másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme (nakrájím na silnější hranolky a dám do mražáku, lépe se špikuje maso). Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou
-
Do výpeku přidáme divoké koření a na malé kousky nakrájenou či nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli a znovu smažíme, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C. Když je potřeba mírně maso podlijeme a sem tam otočíme, podle chuti přisolíme, připepříme, dáme hořčici.
-
Pokud je maso měkké, dáme bokem, vyjmeme kuličky a bobkový list a omáčku rozmixujeme. Ve smetaně rozkvedláme mouku, pomalu za stálého míchání lijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Na zjemnění kousek másla. Dochutíme solí, nastrouhanou citrónovou kůrou i šťávou (máme raději kyselkavou než sladkou)
Poznámka od kuchařky
Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky.