Minipistácky

45
- reklama -

Suroviny

5 vajec
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
200 g cukr krytal
4 lžíce vody nebo pomerančové šťávy
1 ČL prášku do pečiva
Krém:
250 ml mléka
250 g másla
pistáciová pasta
mletý cukr podle chuti
potahovací hmota fondant
rozpuštěná čokoláda na polévání krajů dortíků
hrst nahrubo sekaných pistácií
trochu rumu na pokapání korpusu

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky s polovinou cukru, přidáme do nich 4 lžíce vody nebo pomeranč. šťávy, druhou polovinu cukru přidáme do žloutků, které rovněž vyšleháme. Bílky opatrně smícháme se žloutky, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, vylijeme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 C cca 40 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku.


    Zobrazit celý recept

  2. Krém:
    Pudink připravíme klasickým způsobem, uvaříme pudink ve mléce. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Nakonec přišleháme cca 35 g pistáciové pasty (je k zakoupení v cukrářských potřebách). Dosladíme během šlehání.

  3. Z vychladlého korpusu vykrajovátkem vykrájíme kolečka, která pokapeme mírně rumem a potřeme pistáciovým krémem. Krémem kolečka potřeme i povrchu a dáme vychladit. Vyválíme si fondant na sílu cca 3 mm, vykrájíme z plátu větší kolečka, kterými potáhneme minidortíky. Rozpuštěnou hořkou čokoládou pak dozdobíme kraje dortíků a středy zasypeme nasekanými pistáciemi.

    Z korpusu, který nám zbude po vykrájení koleček, můžeme udělat „pistáciové pralinky“. Zpracujeme odřezky s pistáciovým krémem do kuliček, které potáhneme fondantem a dozdobíme čokoládou a pistáciemi. Dáme vychladit. Je to dobrá a lahodná změna namísto cupcake. Minidortíčky jsou sice pracnější, ale ještě nezklamaly.