
Suroviny
- 3 červené řepy (velké asi jako tenisový míček)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- 1-2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce balsamika
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžička tymiánu
- 3 hřebíčky
- sůl
- pepř
- hrst lískových oříšků
- 2 hrsti polníčku
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu očistíme a ve slupce uvaříme doměkka (asi 30-45 minut). Uvařenou necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky.
-
V hrnci smícháme olej, med, cukr, balzamiko, jemně nastrouhaný zázvor, tymián, hřebíček, sůl a pepř a prohřejeme, až se cukr rozpustí a vznikne hustá marináda. Přidáme nakrájenou řepu a za občasného zamíchání 5 minut prohříváme. Poté přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotýnky a necháme pod pokličkou pomalu vychladnout.
-
Podáváme s čerstvým zeleným salátem (nejlepší je polníček nebo rukola) a posypané nasekanými lískovými oříšky.
Poznámka od kuchařky
Suroviny na marinádu jsem nakombinovala z několika receptů a výsledek opravdu stojí za to.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.