Suroviny
4 porce
- Losos:
- 4 lososové filety
- 4 kolečka citrónu
- 2-3 lžičky kapary
- 1 cibule – nakrájená na půlměsíčky
- 2 stroužky česneku – nakrájené na tenké plátečky
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka černého pepře
- Brambory:
- 4 středně velké červené brambory – omyté a nakrájené na čtvrtky
- špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje
- trochu čerstvé petrželky – nakrájené nadrobno
- Kapustičky:
- 1 malý sáček mražených kapustiček
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Nakrájené brambory vaříme do poloměkka ve slané vodě. Scedíme a necháme v teple.
-
Během vaření brambor předehřejeme troubu na 160°C (325°F). Do zapékací misky dáme alobalovou fólii tak, aby přesahovala přes okraje misky (lépe se tak udrží šťáva při pečení masa). Dno misky posypeme nakrájenou cibulkou a česnekem. Na vše položíme filety kůžičkou dolů. Ty mírně osolíme a opepříme, rovnoměrně posypeme kapary, pokapeme trochou citrónové šťávy a nakonec na každý filet položíme kolečko citrónu. Vše přikryjeme další folií alobalu, ale jen tak, aby mohla unikat vznikající pára a zároveň se maso nevysušovalo. Takto pečeme cca 6 minut.
-
Zatímco se nám začaly péct lososové plátky, v hrnci přivedeme varu osolenou vodu na kapustičky. Taktéž již můžeme rozpálit hlubší pánev s olejem, na níž necháme rychle zesklovatět cibulku a přidáme již předvařené brambory a při zmírnění teploty začneme brambory restovat. Jakmile voda na kapustičky začne vřít, dáme do ní sáček mražené zeleniny a vaříme cca 5 minut. Scedíme.
Po 5-6 minutách sundáme alobalovou folii se zapékací misky s lososem, filety důkladně přelijeme vytvořenou šťávou v misce a v troubě pečeme bez folie dalších 5-6 minut nebo než citróny začnou nabírat mírně krabavitější či skoro proschlý vzhled.
-
Jakmile brambory prakticky změknou, přidáme nasekanou petrželku, na pár vteřin ještě promícháme a můžeme začít servírovat.
Na talíř dáme porci filé, restovaných brambor a kapustiček.
Poznámka od kuchařky
Pepř se může nahradit koriandrem dle chuti či zcela vynechat.
Lososa můžeme péct kratší dobu, abychom maso úplně nevysušili a nechat raději dojít při přípravě stolování (bývalé zkušenosti, když jiné trouby neudržují nastavenou teplotu či vůbec nejdou nastavit a záleží spíše na odhadu).