
Suroviny
- Korpus:
- 150 g máslových sušenek
- 60 g másla
- Krém:
- 10 květů černého bezu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g krémového sýru
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 žloutek
- sirup z květů černého bezu
- limetka
Postup přípravy receptu
-
Bezové květy opatrně zbavte nečistot, pyl zbytečně neotřepávejte. Do misky otrhejte jen horní kvítka bez tuhých stopek a zalijte je smetanou. Misku zakryjte potravinářskou folií a uložte přes noc do lednice. Druhý den sceďte, květy do smetany vyždímejte a protože svůj účel již splnily, můžete je vyhodit.
-
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem.
Na korpus rozdrťte sušenky a smíchejte s rozpuštěným máslem, směs rovnoměrně napěchujte na dno formy, velice dobře to jde vypouklou stranou lžíce. Takto připravený korpus dejte na čtvrt hodinky chladit do lednice. -
Do mísy přesejte cukr, ať v něm nejsou hrudky a promíchejte ruční metlou s vejci a žloutkem, postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, ochucenou smetanu, bezový sirup, limetkovou šťávu. Se šťávou z limetky opatrně, bezový sirup většinou již obsahuje citrony, tak ať nemáte pak cheescake zbytečně moc citrusový. Namíchaný krém nechte chvíli odpočívat, aby z něj vyšly na povrch nežádoucí bublinky. Párkrát s mísou bouchněte o stůl či pracovní desku, aby bublinky popraskaly.
-
Troubu předehřejte na 160 °C.
Připravený krém nalijte do formy, opět formou bouchněte, vyjdou bublinky, které se stihly ještě utvořit, zároveň se vyrovná povrch cheescaku a můžete ho vložit do trouby. Těsně pod mřížku dejte plech, výšku zvolte tak, aby se pod mřížku krásně vlezl, do plechu nalijte horkou vodu, v troubě se utvoří pára, rychle na mřížku postavte formu s cheesecakem a zavřete. -
Cheesecake pečte asi 35-40 minut. Prvních 30 minut troubu neotvírejte. Poklepáním lžící na bok formy zjistíte konzistenci cheesecaku, pečení končí ve chvíli, kdy se krém třepe jako želé. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout.
-
Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, nechte ho v pootevřené troubě chladnout. Vychladlý cheesecake pak ještě uložte na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.









