Suroviny
47 porcí
- 1200 g -(množství směsi odhadem; vhodná směs např: větší díl sušených jablek, trochu sušených nakrájených švestek, 1-2 hrsti nakrájených rozinek, 1-2 hrsti nakrájených brusinek, větší díl ovesných vloček odhadem asi polovina směsi)
- 773 g glukózový sirup velmi hustý (musí téct velmi pomalu nebo vůbec), tvoří asi polovinu celkové hmoty v müsli
- cukr vyrobíme z 1 kg balení cukr krystal, vody a trocha kyseliny citrónové
- 40 – 60 g rostlinného palmového tuku (použil jsem 60), tvoří asi jednu dvacetinu množství směsi
Postup přípravy receptu
-
Směs připravíme už několik dní předem ze sušeného ovoce nakrájeného na drobné kousky. Musí být buď dobře nakrájená nebo trochu rozmixovaná, aby se müsli nerozpadalo.
-
V hrnci povaříme glukózový sirup, aby ještě zhoustnul. Nakonec vypneme hořák a přidáme tuk. Necháme chvilku odstát.
-
Do velké mísy dáme směs a na ní nalijeme horký, ale ne vařící glukózový sirup s tukem.
-
Promícháme vařechou.
-
Na plechy nebo pekáče nandáváme kopečky směsi pomocí vařechy. 1 vařecha = 1 kopeček. Dle velikosti pekáče 4-7 kopečků se vleze na pekáč nebo až 9 kopečků na plech.
-
Nandám takto asi polovinu mísy a pak již ochlazené kopečky beru do dlaně a mačkáním z nich udělám kuličky. Pokud cítím, že je kopeček teplý, tak nejde ještě zpracovat. Mezitím mohu připravit kuličky z vychladlých kopečků.
-
Mezitím co kuličky chladnou, ze zbytku mísy připravím další kopečky.
-
Jakmile jsou kuličky hotové, už není třeba spěchat. Vychladlé kuličky mohu rukou vyválet do dokonalé kuličky. Pak dodělám zbytek kuliček (mačkáním) a pak zas v dlaních poválím do dokonalých kuliček.
-
Navlhčím si dlaně a kuličky rozplácnu o plech.
-
Nechám ztuhnout na vzduchu 1 den.
-
Skladuji v krabičkách.
Poznámka od kuchařky
Je to zjednodušená verze tohoto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/46781-stavnate-mu…. Není třeba dávat do chladničky, ale pro jistotu si přečtěte, jaká je teplota skladování u tuku, který jste použili. Doporučené dávkování 1 ks/den. 1 ks obsahuje cca 1,2 g tuku a 16-30 g cukru. Rozinky jsou velmi sladké, tak opatrně s nimi. Palmového tuku (tj. rostlinného) a glukózového sirupu není třeba se bát, ono to je stejně ve všem, co jíme od pečiva až po zákusky, nanuky a zmrzliny z obchodu. Cenová náročnost tohoto receptu je mezi 100 -200 Kč za vše (švestky a jablka suším, rozinky kupuju).









