Chlebová polévka s houbami a ztraceným vejcem

80
- reklama -

Suroviny

250 g staršího chleba
hovězí vývar
1 cibule
talíř lesních hub
sůl
pepř
drcený kmín
1 vejce
100 ml smetany
lžička másla
pažitka
Ztracená vejce:
4 vejce
4 lžíce octa
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Tvrdší, asi 3 dny starý chléb, nakrájíme na malé kostičky, v hrnci zalijeme vývarem, přidáme oloupanou přepůlenou cibuli, osolíme, opepříme a přisypeme kmín.
    Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut.

  2. Pak z hrnce vyndáme půlky cibule a polévku rozmixujeme. Je-li třeba, zředíme a přidáme houby nakrájené na plátky. Znovu vaříme 20 minut.
    Ve smetaně rozšleháme vajíčko a vlijeme do polévky. Nakonec zjemníme lžičkou másla a polévku odstavíme.

  3. Ztracená vejce: dáme vařit vodu se solí a octem. Do naběračky rozklepneme vejce a pomalu ho překlopíme do vody, která se ještě úplně nevaří, jen lehce pobublává.
    Bílek vidličkou přetahujeme přes žloutek a pomalým varem vaříme asi 4 minuty.

  4. Polévku dáme do talíře, přidáme rozkrojené vejce a štědře posypeme pažitkou.
    Je výborná!