Suroviny
2 porce
- cca 400 g srnčího masa
- řepkový olej
- špetka mleté papriky
- 7-8 stroužků česneku
- 8-10 kuliček jalovce
- 2 velké jarní cibulky
- sůl
- hraška pro případné zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Srnčí maso nakrájíme na kostky. V misce smícháme olej, mletou papriku, prolisovaný česnek a kuličky jalovce. Maso přidáme do misky a promícháme, aby všechny kousky byly marinádou obalené. Necháme odležet v ledničce, klidně do druhého dne, ale v případě časové tísně i hodinka stačí.
-
Na oleji zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme maso včetně marinády a ze všech stran zprudka opečeme. Podle potřeby přilijeme vodu vodu a dusíme, než je maso měkké.
-
Když je maso měkké, vytáhneme ho z omáčky a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Rozmixujeme ji včetně jalovcových kuliček. Pokud je omáčka moc řídká, zahustíme ji hraškou (nebo moukou).
-
Maso vrátíme do omáčky, necháme provařit a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Pokud zahušťujeme hraškou, je třeba omáčku ještě 15-20 minut povařit.
Jalovec dodá omáčce maličko trpčí chuť, ale pokud tam nevysypete celý sáček, tak to vůbec nevadí a ta chuť je příjemně zvýrazněná. Hraška chuť jalovce maličko zjemní.
Ragů se může podávat s knedlíkem, bramborami, rýží, těstovinami…já jsem potřebovala trochu vyprázdnit mražák, tak jsme měli hranolky.
Vynikající úprava srnčího masa.