Česnekový chleba

103
- reklama -

Suroviny

30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
Dále:
200 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
2-4 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci oleje lehce osmahneme plátky nebo nudličky česneku a vychladlé pak spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému rozkvasu a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
    Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout.

  2. Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (2- 3 hodiny – záleží na okolní teplotě).

  3. Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).

Poznámka od kuchařky

Výborný ke grilovačce. Místo vody můžete zadělat i pivem.

Zdroj: Pekárnománie