
Suroviny
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- – smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 200 g vody
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- lžíce oleje
- 2-4 stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci oleje lehce osmahneme plátky nebo nudličky česneku a vychladlé pak spolu s ostatními surovinami přidáme k vykvašenému rozkvasu a vymísíme těsto. Nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut.
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5-2 hodiny, pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, promísíme, popřekládáme a můžeme nechat 20 minut odpočinout. -
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (2- 3 hodiny – záleží na okolní teplotě).
-
Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Asi má každý ten svůj nejvychytanější postup, my vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometneme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku (plech, dlaždici – u nás dlaždice).
Poznámka od kuchařky
Výborný ke grilovačce. Místo vody můžete zadělat i pivem.
Zdroj: Pekárnománie