Suroviny
12 rohlíků
- 500 g polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 40 g moučkového cukru
- 1 rovná lžička soli
- 100 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 1 vejce na potření
- sezam, mák, kmín na posypání
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Přidáme změklé máslo, žloutky, sůl a ručním hnětačem nebo na robotu vypracujeme těsto, které se nechytá mísy. Mísu vytřeme olejem a těsto necháme dobře vykynout.
-
Těsto odvážíme na 12 stejných kousků, vyválíme z nich válečky a dáme je na plech s pečícím papírem na 10-15 minut vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a podle chuti posypeme.
-
Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C 20- 25 minut, ve středu trouby dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Počet rohlíků uděláme podle sebe, jak je chceme velké, aby se neslepily, protože vykynou. Já mám plech 39 cm dlouhý a široký 33 cm a vyjdou mi přesně na milimetr od sebe.