Opilé jablečné hrudky

63
- reklama -

Suroviny
100 ks

175 g hladké mouky
100 g hnědého cukru¨
150 g másla (Hery)
50 g ořechů nebo mandlí
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 jablka
50 g rozinek namočených v rumu

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci másla opražíme nahrubo sekané ořechy nebo mandle a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Zbylé máslo utřeme s cukrem (nerozpustí se ), přidáme vejce a našleháme do pěny. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, vejce, ořechy, rozinky, na kostičky (tak 1/2 cm i menší) pokrájená jablka a nabobtnalé rozinky i s tekutinou. Nejlépe rukama hmotu v míse propracujeme, nepoužívejte mixer, jablka by se rozpadla.

  3. Lžičkou nabírejte hromádky o velikosti ořechu a ukládejte je s mírným rozestupem na plech vyložený papírem. Pečte dorůžova ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 min.

Poznámka od kuchařky

Pokud nemáte v předstihu namočené rozinky v rumu, rychle si je připravíte, když je nasypete do hrnku, zalijete horkou vodou a necháte lehce přejít varem. Pak vodu vylijte (budete překvapeni, jak je špinavá), rozinky přelijte trochou rumu, promíchejte a znovu nechte prohřát. Pak nechte na talířku vychladnout.

Teplé pečivo po rumu sice voní, ale alkohol už z něj pečením vyprchal, jen těsto nakypřil. Pokud chcete péct bez alkoholu, nahraďte rum citronovou šťávou se stejným postupem naložení.

Zdroj: Knihovnička Recepty 8/2015

V původním receptu na „originální nejoblíbenější německou laskominu“ se doporučuje péct na oplatkách. Pekla jsem jen na papíru, nepřilepilo se to, ani nerozteklo, jen mírně nabylo.