
Suroviny
- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 375 ml slunečnicového oleje
- 200 g kukuřičného škrobu (nebo kukuřičné mouky)
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce sušeného mléka (nemusí být)
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny a pak do ní tenkým pramínkem přilévejte olej, až těsto získá konzistenci majonézy. Pak postupně po lžících přidávejte vše ostatní, až se těsto nebude lepit a bude se podobat lineckému. S těstem se kupodivu velmi dobře pracuje
-
Na pomoučněném vále těsto lehce přepracujte a další tvary záleží na vás. Já jsem dělala malé kuličky a na plechu je dnem sklenky zploštila, nebo jsem konce malých válečků těsta stočila proti sobě , stiskla uprostřed a vytvarovala srdíčka. Protože těsta bylo opravdu hodně, tak jsem do zbytku zapracovala kandovanou pomerančovou kůru a vzniklé bochánky jsem na plechu rozmáčkla kolečkem na bramborový salát. Při tvarování je dobré vědět, že pečením se těsto neroztéká, drží dobře tvar, jen velmi mírně nabude.
-
Pečivo na plechu potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 minut dorůžova.
-
Károvaného vzoru na sušenkách docílíme tím, když je potřeme vejcem a pak pročísneme vidličkou.
Já potírala dle receptu vejcem, ale určitě by byl vzor výraznější, kdybych použila pouze žloutek, nastavený lžící mléka.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Knihovnička Recepty 10/2016