Suroviny
- 1000 g brambor
- sůl
- 150 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 4 PL másla
- 2 cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 50 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Brambory dáme vařit do hlubší nádoby se špetkou soli. Vody dáme ale tentokráte více, než jsme zvyklé, budeme ji později potřebovat. Mezitím na pánvi vyškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu.
-
Vyškvařený tuk slijeme na druhou pánev, přidáme máslo, necháme ho rozpustit a usmažíme na něm cibulku do zlatohněda.
-
Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu z brambor do menší nádoby a dáme stranou. Brambory rozšťoucháme, přisypeme mouku, vrátíme zpátky na plotnu a na velmi malém a mírném plameni mícháme a postupně přiléváme vodu z brambor tak dlouho, až začne kaše „fučet“.
-
Mícháme a přiléváme dál, až se mouka uvaří. Trvá to cca 5 minut.
Kaši rozprostřeme na větší misku nebo nádobu, posypeme cibulkou, slaninou a omastíme.
Poznámka od kuchařky
Recept podle kuchařky Dity P. Přidala jsem do kaše utřený česnek se solí, to jsem jen zpestřila, ale není to nutné.