Kuřecí stehna na hlívě ústřičné a červených paprikách

90
- reklama -

Suroviny

4 kuřecí stehna
1- 2 šalotky
60 g másla
1000 ml drůbežího vývaru
2 PL hladké mouky
1 zakysaná smetana
bobkový list
nové koření
sů, pepř
150 g hlívy ústřičné
2 červené papriky
uzená červená paprika (množství podle každého)
1 PL rajčatového pyré (není nutné)
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna kuchyňsky upravíme. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V nádobě, (kterou můžeme dát i do trouby), rozehřejeme máslo a restujeme šalotky, až zesklovatí. Do základu přidáme kousky omytých a pokrájených červených paprik.

  2. Cibulový základ se šalotkami a paprikami odstavíme na chvíli stranou, přisypeme uzenou papriku a necháme ji pěkně rozvonět v základu s máslem. Na šalotky s paprikou, vložíme připravená osolená kuřecí stehna, důkladně je otáčíme ve směsi s paprikami – necháme zatáhnout.

  3. Pokud chceme mít červenější šťávu, před vařením můžeme přidat 1 lžíci rajčatového pyré (ale není to nutné). Přidáme nové koření, bobkový list, pepř, podlijeme drůbežím vývarem a nádobu s masem vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě,přiklopené na dobu cca 35-40 minut. Po této době přidáme k masu pokrájenou hlívu ústřičnou.

  4. Odklopíme, dalších 15 minut necháme odkryté a dopečeme dozlatova. Hotová opečená kuřecí stehna vyjmeme z nádoby a udržujeme v teple. Koření vyjmeme. Paprikový základ odstavíme.

  5. V trošce vlažného vývaru, smíchaném se zakysanou smetanou, rozmícháme mouku, vlijeme k základu a dobře rozmícháme,, aby se neutvořily žmolky. Někdy dělám i přes cedník. Opět povaříme (cca 12 minut). Na závěr omáčku dochutíme. Na talíř nalijeme omáčku, přidáme dozlatova upečená kuřecí stehna a knedlíky z bylinek.

Poznámka od kuchařky

Vídám různě upravené kuře v omáčce, ale manžel a vnoučata nemaji rádi jen kuře v omáčce uvařené, proto ho dávám do trouby, aby bylo s omáčkou upečené dozlatova. Je to takový rodinný zvyk po babičce.