
Suroviny
- necelého půl kg hovězího masa s kostí
- 1 větší cibule
- 3 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 2 kořeny petržele
- nové koření
- pepř
- sůl
- česnek
- voda 3-4 litry
- Na výrobu domácích kurkumových těstovin:
- 200 gramů hladké pšeničné mouky – ideálně výběrové
- 2 celá vejce
- 2 lžíce oleje
- 1-2 čajové lžičky kurkumy (indický šafrán)
- sůl
- POZOR! vaříme-li k okamžité spotřebě, pak osolíme. Pokud chcete těstoviny např. sušit a uchovat, nesolte.
- Můžeme potřebovat trošku vody, pokud bude těsto příliš tuhé.
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a vložíme do hrnce s vodou.
Přidáme oloupanou celou cibuli, několik kuliček pepře, nové koření, česnek a přivedeme k varu. Osolíme. -
Připravíme dušenou zeleninu. Doporučuji mrkev a petržel krájet na kolečka, vypadá to velmi hezky. Celer krájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu dusíme na másle (asi1 PL v kastrůlku), až se začne přichytávat dna a měkne. Osolíme a ještě chvíli pod pokličkou dusíme. Můžeme přidat trošku vroucí vody z právě se vařícího vývaru. Pod pokličkou zeleninu dodusíme.
-
Připravíme si všechny ingredience na kurkumové těstoviny, bude ideální, když vejce budou mít pokojovou teplotu a nezapomeňte mouku pořádně prosít. Vypracujeme těsto.
-
Vypracovaný bochánek těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme asi půl hodiny odpočívat.
-
Na pomoučeném vále těsto vyválíme ve směru od středu ke krajům. Různě při válení těstovým plátem otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení. Tloušťka těsta je na vašem uvážení, dělávám tak 1,5 – 2 mm vysoké.
-
A budeme rýsovat. Vážně. Samozřejmě, že můžete použít strojek na těstoviny nebo ostrý nůž. Já dělám těstoviny pomocí rádýlka. Pravítkem si naznačíme čáry – šířku a pak již rádýlkem rozporcujeme těsto na námi požadované kousky-tvary.
-
Vezmeme velký hrnec a naplníme dostatečným množstvím vody. Osolíme, přidáme kapku oleje, aby se těstoviny neslepovaly. Přivedeme k varu a jakmile voda vře, vkládáme těstoviny a vaříme v hrnci odkryté bez pokličky. Pokud dodržíte tloušťku těstovin jako já, pak se budou vařit zhruba 10 minut. Občas zamíchejte, aby se neslepily.
-
Hotové těstoviny scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy mírně vymazané máslem, ozdobíme petrželkou.
-
V mezičase máme již hotový vývar, vyjmeme maso, nakrájíme ho na kousíčky, vývar přecedíme, aby byl čistý.
-
Na talíř klademe maso, dušenou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáváme kurkumové domácí těstoviny a ozdobíme petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Celý postup podrobně včetně fotografií je na mém webu a dozvíte se více i o kurkumě, pokud u vás v kuchyni ještě nezdomácněla