
Suroviny
- 1000 g špalíčku vepřové plece
- 150 g špeku
- 5 sušených rajčátek v olivovém oleji
- sůl
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky celého pepře
- kurkuma
- 1 lžička jemného mletého bobkového listu
- 2-3 PL dijonské hořčice
- 1 mrkev
- 1 zakysaná smetana
- 1 větší cibule
- 2 PL třtinového cukru
- máslo
- vývar z kostí
- mouka (nebo solamyl na zahuštění)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme povařit vepřové kosti (na vývar).
Špek pokrájíme na kostičky a vyškvaříme. Vepřovou plec kuchyňsky upravíme, potřeme směsí z dijonské hořčice, mixovaných sušených rajčátek v oleji, soli, pepře a kurkumy. -
Povrch špalíčku vepřové plece hustě potřeme touto směsí. Ochucené maso vložíme do hluboké pánve s vyškvařeným špíčkem a opékáme z obou stran do zatažení masa.
-
Maso se špekem vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dvě lžíce krystalového cukru a necháme zlehka karamelizovat.
Přidáme mrkev, nakrájenou na tenká kolečka a zamícháme. Maso s výpekem vložíme do pekáčku, přidáme sypký bobkový list (nebo 2 bobkové listy), zbytek hořčicové směsi, 2 kuličky nového koření a 2 kuličky celého pepře. Zalijeme vývarem z kostí. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů doměkka za stálého podlévání výpekem.
-
Když je maso měkké, vyjmeme koření. Maso nakrájíme na plátky a dáme stranou. Sos z masa a zeleniny ponorným mixerem rozmixujeme.
Zakysanou smetanu smícháme se 2 – 3 lžícemi vývaru, přidáme mouku, rozmícháme a vlijeme do sosu.
Necháme ještě povařit cca 12 minut. -
Omáčku nakonec zjemníme plátkem másla. Dochutíme hořčicí, solí apod.
Omáčku podáváme na talíři s kurkumovými knedlíky. Nakonec položíme na talíř k omáčce plátky masa.