
Suroviny
6 porcí
- 600 g drobně nasekané syrové kapusty
- 500 g mletého masa (nejlépe vepřové)
- 300 g tvrdého sýru – zde Gouda
- 2-3 vejce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 lžičky Solamylu nebo Maizeny
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 -3 lžíce strouhanky
- nebo ovesných vloček pro zdravou verzi
- sůl, mletý pepř
- celý nebo drcený kmín
Postup přípravy receptu
-
Kapustu nevařím, nespařuji, nekrájím na nudličky, ani nemelu. Vykrojím košťál a po částech rozsekám v robotu, spolu s česnekem.
Do velké mísy robotu dám mleté maso, přidám vejce, Solamyl, mouku, strouhanku a nechám míchat, až se spojí do vláčné hmoty. Tu osolím, opepřím. -
Cibuli drobně nakrájím a na pánvi s rozehřátým sádlem nechám rozvonět kmín. Na tomto základu usmažím cibuli do zlatavé barvy. K masové hmotě nasypu kapustu a na ni naliji horkou cibuli. Opět nechám pracovat techniku, aby se kapusta spojila s masem a nakonec přidám strouhaný nebo drobně nasekaný sýr.
-
Tímto vznikne hmota podobná sekané, jen o trochu řidší. Tu nechám chvíli odstát a zatím na malé pánvičce osmažím kousek jako vzorek. Ochutnám a podle toho, jak se jeví, buď dochutím nebo nechám být.
-
Nyní vše vyklopím do pekáče, ten, který používám, nemastím, je nepřilnavý a tuk je v mase a smažené cibuli. Uhladím povrch a dám do vyhřáté trouby na 180 °C péci. Nejprve zakryté, pak sundám poklici a vršek dopeču na barvu.
Výsledkem je jídlo, které je kombinací sekané, kapustových karbanátků a hašé.
Poznámka od kuchařky
Měla jsem tu dnes rodinnou brigádu a jelikož včera všichni měli maso, chtěla jsem něco odlehčeného a myslím, že se povedlo. Podávala jsem s bramborovou kaší, Honzík „vymetl“ talíř jako první, to potěší. Jí se to velmi dobře, jídlo je vláčné a šťavnaté. Pokud připravíte kapustu takto, troufám si tvrdit, že i odpůrce zeleniny, který ji pozře pouze propasírovanou přes prase nepozná, že v jídle nějaká je 🙂 Nedoporučuji hovězí maso, pro tento pokrm vhodné není.