Kapustové trio

51
- reklama -

Suroviny
6 porcí

600 g drobně nasekané syrové kapusty
500 g mletého masa (nejlépe vepřové)
300 g tvrdého sýru – zde Gouda
2-3 vejce
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce sádla
2 lžičky Solamylu nebo Maizeny
1 lžíce hladké mouky
2 -3 lžíce strouhanky
nebo ovesných vloček pro zdravou verzi
sůl, mletý pepř
celý nebo drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nevařím, nespařuji, nekrájím na nudličky, ani nemelu. Vykrojím košťál a po částech rozsekám v robotu, spolu s česnekem.
    Do velké mísy robotu dám mleté maso, přidám vejce, Solamyl, mouku, strouhanku a nechám míchat, až se spojí do vláčné hmoty. Tu osolím, opepřím.

  2. Cibuli drobně nakrájím a na pánvi s rozehřátým sádlem nechám rozvonět kmín. Na tomto základu usmažím cibuli do zlatavé barvy. K masové hmotě nasypu kapustu a na ni naliji horkou cibuli. Opět nechám pracovat techniku, aby se kapusta spojila s masem a nakonec přidám strouhaný nebo drobně nasekaný sýr.

  3. Tímto vznikne hmota podobná sekané, jen o trochu řidší. Tu nechám chvíli odstát a zatím na malé pánvičce osmažím kousek jako vzorek. Ochutnám a podle toho, jak se jeví, buď dochutím nebo nechám být.

  4. Nyní vše vyklopím do pekáče, ten, který používám, nemastím, je nepřilnavý a tuk je v mase a smažené cibuli. Uhladím povrch a dám do vyhřáté trouby na 180 °C péci. Nejprve zakryté, pak sundám poklici a vršek dopeču na barvu.
    Výsledkem je jídlo, které je kombinací sekané, kapustových karbanátků a hašé.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem tu dnes rodinnou brigádu a jelikož včera všichni měli maso, chtěla jsem něco odlehčeného a myslím, že se povedlo. Podávala jsem s bramborovou kaší, Honzík „vymetl“ talíř jako první, to potěší. Jí se to velmi dobře, jídlo je vláčné a šťavnaté. Pokud připravíte kapustu takto, troufám si tvrdit, že i odpůrce zeleniny, který ji pozře pouze propasírovanou přes prase nepozná, že v jídle nějaká je 🙂 Nedoporučuji hovězí maso, pro tento pokrm vhodné není.