Suroviny
12 porcí
- 0,75 kg vepřové kýty
- 0,5 kg hovězího masa
- (když máme, můžeme do guláše dát i zvěřinu, víc masa víc chuti, mohou se přidat i kosti, guláš bude chutnější)
- 200 g hub
- sádlo
- 12 středních brambor (8 brambor nakrájet, 4 nastrouhat)
- 6 cibulí
- 6 rajčat (můžeme je před nakrájením spařit a oloupat)
- 6 paprik
- 6 stroužků česneku
- 1 pivo
- 1 lžíce hořčice
- 150 g rajčatového protlaku
- červená paprika
- sůl
- mletý pepř
- pálivá paprika anebo chilli
- mletý kmín
- 2 bujóny (když použijeme kosti, nejsou bujony nutné)
- koření na guláš (mně chutná Kotanyi)
- 5 l vody
Postup přípravy receptu
-
Pokrájame nadrobno cibuľu, očistíme zemiaky, cesnak, papriku, rajčiny a mäso nakrájame na kocky.
-
Na masti osmažíme cibuľu do sklovita, pridáme hovädzie mäso,hríby, posolíme a smažíme. Keď mäso pustí šťavu, pridáme koreniny. Keď sa voda vyparí, pridáme papriku a rajčiny. Po chvíli miešania zalejeme vriacou vodou (vhodíme kosti) a varíme. Keď hovädzie mäso trocha zmäkne, pridáme bravčové mäso, horčicu, trocha piva a varíme, kým nieje mäso uvarené (cca 1,5 hod.).
-
Nasypeme zemiaky, pridáme rajčinový pretlak, nalejeme zbytok piva a dolejeme vodu.
Po 10 minutách pridáme nastrúhané zemiaky a priebežne miešame, aby guláš neprihorel. Ak sme nedali kosti, môžeme vhodiť bujóny. Keď guláš zhustne a je skoro hotový, pridáme nastrúhaný cesnak a dochutíme.
Podávame s chlebom. Vrch môžeme posypať troškou čerstvej cibule.