Bůčková pomazánka s játry

63
- reklama -

Suroviny

2 kg vepřového bůčku
2kg kuřecích jater
sůl
pepř
kmín
česnek podle chuti, asi hlavička

Postup přípravy receptu

  1. 2 kg bůčku umyjeme, zbavíme kůží, ale není nutné, a naporcujeme na pečení. Posolíme, pokmínujeme, přikryjeme dalším pekáčem a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Osolit můžeme o malinko více, protože játra již nesolíme. Nepodléváme. Pečeme jako normální oběd asi 1,5 hodiny. Maso obracíme a v případě potřeby mírně podlijeme vodou. Česneku dáme podle chuti asi větší hlavičku na plátky. Stáhneme teplotu asi na 160°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Když je maso skoro hotové, asi po 1,5 hodině, odstraníme další pekáč a přidáme do pekáče umytá a očištěná kuřecí játra. Pečeme další půlhodinu. Pokud se to někomu zdá dlouho , tak upozorňuji, že čím měkčí bude upečený výrobek, tím méně práce bude s jeho další úpravou.

  3. Upečený bůček vykostíme, půjde to samo, a vše připravíme na mletí. Umeleme na nejmenší otvory, asi 3-4 mm, a pokud bude vše měkké, stačí jedno mletí. Nyní promícháme a případně dochutíme solí, či pepřem. Řádně promíchanou směs vkládáme do skleniček a zavaříme, tradičně – první den asi 1-1,5 hodiny, druhý den 1 hodinu.
    Konzervy neplníme plné, jen 1,5cm pod okra,j a přidáme kávovou lžičku vody.

Poznámka od kuchařky

Nyní Vám objasním, proč používám tolikrát slovo a s i a zato se omlouvám. Tyto věci každý z vás zná a nechci Vám vnucovat moje zkušenosti. Ani přesné množství kmínu, soli apod. Proto píši asi. Každý si upraví teploty i časy podle svých zkušeností a myslím , že to každý z Vás zvládne.