Suroviny
1 porce
- 1 ČL oleje
- půlka žluté cibule
- půlka červené cibule
- 1 ČL sladké papriky
- 150 g cizrny
- 150 g kysaného zelí
- sůl
- čerstvě mletý pepř na dochucení
- 2 lžíce bílého jogurtu
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu namočíme do studené vody a necháme aspoň přes noc nabobtnat. Poté vodu vyměníme a vaříme až do změknutí. Pokud máte tlakový hrnec, je ten pravý čas ho využít, ušetříte tak hodně času. Vývar slijeme.
-
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli.
-
Zasypeme sladkou papriku a chvilku společně restujeme. Asi po 20 vteřinách zalijeme trochou vody a přidáme uvařenou cizrnu. Opepříme a společně podusíme.
-
Ztlumíme plamen, přidáme kysané zelí a prohřejeme. Nakonec smícháme s jogurtem a případně dosolíme.
Poznámka od kuchařky
Ano, uznávám, v Segedínu ani v celém Maďarsku toto jídlo nejspíš nikdo nezná. Název jsem si vymyslela já a vlastně jsem to byla i já, kdo si vymyslel celý recept. Patřím totiž mezi milovníky segedínského guláše, ale zároveň se snažím jíst zdravě a vařit více jídel z luštěnin a méně z masa. Toto jídlo rozhodně stojí za vyzkoušení, obzvlášť pokud s vařením cizrny teprve začínáte. Pokud jste vegani, jogurt na závěr vás nemusí vůbec trápit, lze ho jednoduše nahradit rostlinnou smetanou nebo úplně vynechat. Tento recept je i na mých stránkách http://www.jimechytre.cz/prispevky/segedynska-cizr…