Suroviny
4 porce
- 500 g hladké mouky
- 1 sušené droždí
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce másla (změklého)
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- Pudink:
- 650 ml mléka
- 1 ks vanilkového pudinku
- 4-5 lžic cukru krupice
Postup přípravy receptu
-
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vlažné mléko, vejce a máslo. Ze surovin vypracujeme vláčné, lesklé těsto, které se nelepí. Dáme na 60 minut kynout (dávám do trouby, kterou si předem vyhřívám cca na 50 st., po vložení mísy s těstem troubu vypínám, nezavírám, nechávám pootevřenou).
-
Vykynuté těsto dáme na vál, prohněteme a tvoříme z něj pásy, cca 3 cm široké, trošku je rukou natáhneme. Pásy krájíme kousky, které vkládáme na máslem vymazaný plech. Až máme plech plný, je čas zapnout troubu na cca 180°C. Těsto (buchtičky) necháme ještě cca 10 minut vykynout, poté pomažeme rozpuštěným máslem a dáváme do trouby péct. Pečeme do zlatova.
-
500 ml mléka dáme do hrnce, přidáme cukr a zapínáme plotnu. Ve zbylých 150 ml mléka zamícháme pudinkový prášek a jakmile se nám zdá, že se oslazené mléko začíná vařit, přidáme do hrnce. Za stálého míchání vaříme, dokud nezačne pudink mírně probublávat. Následně stahujeme z plotny.
-
Hotové buchtičky dáme na talíř a poléváme pudinkem.
Poznámka od kuchařky
V receptu uvádím sušené droždí. 1 balení je na 500 g mouky.
Pochopitelně je možné si koupit droždí 42 g: Z 300 ml mléka uvedených v receptu si odlijeme 150 ml (musí být vlažné), přidáme půl kávové lžičky cukru a rozdrolíme droždí – necháme vzejít kvásek.
V receptu pak postupujeme stejně…