![Vánočka z celozrnné mouky_5ff76c8975d79.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/vanocka-z-celozrnne-mouky_5ff76c89657e7.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 170 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g másla
- 50 g sladěnky
- vanilkový cukr
- 125 ml mléka (já použil plnotučné)
- 1 vejce – žloutek do těsta, bílek na potření
- 1/2 droždí (cca 20 g)
- 40 g rozinky
- 15 g mandle
- citrónová kůra
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme včechny suroviny v pořadí od tekutých po mouku. Z vejce dáme pouze žloutek.
-
Rozdělíme na šest stejných dílů a vyválíme copy. Zapleteme vánočku. třeba podle odkazu z Poznámky.
-
Necháme na plechu s pečícím papírem přibližně 20 minut vykynout.
-
Potřeme bílkem a dáme péct. Prvních deset minut na 200°C a pak ztlumíme na 150°C a dopečeme. Špejlí skusíme zda se vánočka nelepí. Pokud ne, máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
Podle mě je chutnější než z bílé mouky. A pro nás co si hlídáme energetický přísun jsem spočítal nutriční hodnoty ve 100g: kCal 328,21, tuky 10,71, sacharidy 49,72, bílkoviny 8,04, vláknina 4,92.
Pletení vánočky – video: https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok
Kuchař: jirka66