Vánočka z celozrnné mouky

48
- reklama -

Suroviny

170 g celozrnné špaldové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
50 g másla
50 g sladěnky
vanilkový cukr
125 ml mléka (já použil plnotučné)
1 vejce – žloutek do těsta, bílek na potření
1/2 droždí (cca 20 g)
40 g rozinky
15 g mandle
citrónová kůra
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme včechny suroviny v pořadí od tekutých po mouku. Z vejce dáme pouze žloutek.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozdělíme na šest stejných dílů a vyválíme copy. Zapleteme vánočku. třeba podle odkazu z Poznámky.

  3. Necháme na plechu s pečícím papírem přibližně 20 minut vykynout.

  4. Potřeme bílkem a dáme péct. Prvních deset minut na 200°C a pak ztlumíme na 150°C a dopečeme. Špejlí skusíme zda se vánočka nelepí. Pokud ne, máme hotovo.

Poznámka od kuchařky

Podle mě je chutnější než z bílé mouky. A pro nás co si hlídáme energetický přísun jsem spočítal nutriční hodnoty ve 100g: kCal 328,21, tuky 10,71, sacharidy 49,72, bílkoviny 8,04, vláknina 4,92.

Pletení vánočky – video: https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok