
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 3 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 g soli
- 4 g vanilinového cukru
- citronová kůra
- 80 g rozinek
- 20 g sekaných mandlí na ozdobu
- 120 ml mléka
- 110 ml vody
- 50 g čerstvého droždí
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Do jedné mísy dáme sypké suroviny, do druhé mísy tekuté suroviny. Do mísy s moukou a solí přidáme hotový kvásek, přidáme další suroviny a dobře prohněteme těsto, které necháme cca 60 minut kynout v míse, kterou jsme přikryli utěrkou.
-
Po této době těsto jemně propracujeme a rozdělíme na pět dílů. Vyválíme stejně dlouhé válečky.Z prvních tří začneme plést. První patro pleteme podobně, jako cop ze tří pramenů.
-
Druhé dva válečky pleteme klasicky přes sebe. Spodní patro ze třech copů potřeme vejcem a navrch posadíme druhé patro. Vánočku dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca 30 minut kynout na plechu.
-
Potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 -25 minut. Pak dopékáme na 160 stupňů ještě cca 20 minut. Aby se vánočka nespálila, můžeme ji přikrýt alobalem.
Poznámka od kuchařky
V pekárně necháme propracovat těsto na program kynutí cca na 2 hodiny.
Přes měsíc jsem polemizovala s myšlenkou, udělat si vánočku sama, když už jsem zvládla kynutou štolu a tak jsem ji zkusila z 5 copů, tři + dva..
Recept je podle časopisu Aha pro ženy.