
Suroviny
- 3 brambory
- 1 menší celer
- 5 mrkví
- 3 petržele nebo pastiňáky
- 1 fenykl
- 250 ml smetany (30%)
- 250 ml mléka
- 2 lžičky soli
- pepř
- 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu (rozmarýn, oregáno..)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a pokrájíme na tenké plátky, max. 0,5 cm silné. Můžeme si pomoci třeba škrabkou nebo mandolinou. Do většího kastrolu dáme vařit smetanu s mlékem, osolíme, přidáme pepř, bobkový list a muškát, můžeme okořenit i sušenými bylinkami.
-
Do vroucího mléka přidáme (třeba i postupně) pokrájenou zeleninu a asi tak deset minut necháme probublávat, než zelenina změkne – trochu mícháme. Pokud se vám vše nevejde najednou, můžete povařit postupně a tu zeleninu, která je hotová, vyndat děrovanou naběračkou do mísy.
-
Zapékací misku (pekáček) vytřeme důkladně prolisovaným česnekem, necháme zaschnout a potřeme změklým máslem. Zeleninovou směs urovnáme do misky a zalijeme zbytkem smetany, ve které jsme rozmíchali lžičku hořčice.
-
Necháme zapéci dozlatova – asi tak 20 minut – v troubě, vyhřáté na 170 st.C