Suroviny
16 – čtyři koláče
- Těsto :
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 200 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- Náplň I :
- 200 g máku
- 70 g cukru
- 200 ml mléka
- 3 lžíce rybízové marmelády
- špetka skořice
- mandle
- Náplň II :
- 500 g odtučněného tvarohu
- 2 vejce
- 120 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- rozinky
- Náplň III :
- 300 g jablkových povidel
- 100 g rozdrcených piškotů
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidáme rozehřáté máslo a vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí k míse.
Těsto necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě. -
Náplň I :
Mák nameleme a přendáme do kastrůlku. Dále přidáme mléko, marmeládu, cukr a špetku skořice. Vše svaříme a necháme vychladnout.Náplň II :
Smícháme v misce tvaroh, vajíčka a cukry.Náplň III :
Jablková povidla smícháme s rozdrcenými piškoty do husté kaše. -
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Vypracujeme z dílů hladké koule a ty vyválíme do tloušťky 4 – 5 mm.
Obvod uděláme tak, že kraje vyválené placky 1 – 1-5 cm zandáme pod placku a vytvarujeme. Dále vyválené a vytvarované těsto přendáme na plech a urovnáme. Na těsto dáváme střídavě náplně, které upravíme do trojúhelníků. Na mák ještě pokládáme mandle a na tvaroh rozinky. Okraje těsta potíráme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 – 30 minut.