
Suroviny
- 300 g vody
- 60 g oleje
- 540-550 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 14 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
-
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého uděláme bulku a po 10 minutách odpočinku bulku rozválením protáhneme v „šišku“, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.
-
Je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.
-
Všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
Pletení jde velice dobře, protože pevný začátek máme daný nerozkrojeným koncem „šišky“ a nic se nerozplétá.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz