
Suroviny
2-3 porce
- malá hlávka zelí
- 5-6 větších brambor
- 150 g anglické slaniny vcelku
- velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- kousek sádla (podle tučnosti slaniny)
- lžička sladké papriky
- lžička hořčice
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup přípravy receptu
-
Oškrábané brambory dáme vařit do osolené vody. Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno. česnek na plátky a slaninu na kostičky.
-
Na sádlo dáme vyškvařit slaninu dokřupava a děrovanou naběračkou vybereme. Do výpeku dáme cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme česnek, kmín a po minutce papriku, hořčici a po zamíchání zelí.
-
Zelí nepodléváme, ale mícháme necháme opékat. Asi po deseti minutách, pokud pustilo málo vody, malinko podlijeme a přikryté dodusíme na skus.
-
Zelí by mělo chytnou zlatavou barvu a voda by měla být vydušená. Zelí dochutíme solí a pepřem. Uvařené brambory slijeme a lehce rozšťoucháme.
-
Brambory přidáme k zelí společně se slaninou a promícháme. Je-li třeba, dosolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k masu, ale dobré jsou i jen tak.