
- reklama -
Suroviny
- 300 g oloupaných uvařených brambor
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 lžíce moučkového cukru
- několik lžic mléka
- špetka soli
- olej na smažení (nebo ghí)
- K podávání:
- 250 ml oslazené zakysané smetany
- med prohřátý ve lžičce másla
- sekané ořechy
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhané brambory, mouku, žloutky, cukr, mléko a sůl smícháme, pak do těsta zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků.
-
Z těsta tvarujeme pomocí dvou lžic drobné noky a vkládáme do rozehřátého oleje. Osmažíme ze všech stran.
-
Podáváme s oslazenou zakysanou smetanou, pokapané medem a posypané ořechy.
Poznámka od kuchařky
Podle Apetitu.
Vím, že sejkory jsou původně slané bramborové placky pečené na sucho na kamnech a maštěné máslem nebo sádlem. A ty se v obměnách objevují v různých krajích a mají i odlišné názvy. Buďte k názvu shovívaví, pojmenování šlejšky, opečenky, šišky, škubánky a pod. by vyvolalo jistě stejné diskuze 😀
Kuchařka: hosta