Sejkorky nasladko

65
- reklama -

Suroviny

300 g oloupaných uvařených brambor
2 lžíce hrubé mouky
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1 lžíce moučkového cukru
několik lžic mléka
špetka soli
olej na smažení (nebo ghí)
K podávání:
250 ml oslazené zakysané smetany
med prohřátý ve lžičce másla
sekané ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhané brambory, mouku, žloutky, cukr, mléko a sůl smícháme, pak do těsta zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Z těsta tvarujeme pomocí dvou lžic drobné noky a vkládáme do rozehřátého oleje. Osmažíme ze všech stran.

  3. Podáváme s oslazenou zakysanou smetanou, pokapané medem a posypané ořechy.

Poznámka od kuchařky

Podle Apetitu.

Vím, že sejkory jsou původně slané bramborové placky pečené na sucho na kamnech a maštěné máslem nebo sádlem. A ty se v obměnách objevují v různých krajích a mají i odlišné názvy. Buďte k názvu shovívaví, pojmenování šlejšky, opečenky, šišky, škubánky a pod. by vyvolalo jistě stejné diskuze 😀