
- reklama -
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- 1 lžička cukru
- 1 větší krajíc chleba
Postup přípravy receptu
-
Večer namočíme do 1/2 litru vlažné vody střídku z krajíce chleba.
-
Ráno uděláme kvásek ze 1/4 litru vlažné vody, kostky droždí, lžičky cukru a 3 lžic hladké mouky. Vše vymícháme a necháme nakynout.
-
Do mísy prosejeme (provzdušníme) kilo mouky, přidáme sůl, kmín, kvásek a namočenou střídku a dobře promícháme. Já vyklopím z mísy a ještě na stole propracuju.
-
Uděláme šišku, nebo dva bochánky, dáme na hodinu kynout.
Můžeme dát i do ošatky. Po vyklopení ještě nechám chvíli kynout. -
Troubu rozehřejeme na 200°- 220°C. Chléb potřeme vlažnou vodou, posypeme kmínem a necháme zapéct na 10 – 15 minut. Pak troubu zmírníme, asi na 170°-180°C, a pečeme 1 hodinu.
-
Po upečení opět potřeme vlažnou vodou.
Kuchařka: alena.kyp