
Suroviny
- 250 g mladé cukety, hrubě nastrouhané i se slupkou
- 1 citron = šťáva i kůra
- 160 – 200 g cukru krupice, dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 130 g másla nebo Hery – rozpuštěné
- 2 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Dokončení dle chuti:
- moučkový cukr na posypání nebo citronová či čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
-
Hrubě nastrouhanou cuketu v míse smícháme s čerstvě vymačkanou šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z celého, řádně omytého citronu. Přidáme vejce, vlažný tuk, cukry, mouku a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme a těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
-
Před podáváním můžeme bábovku jen lehce pocukrovat nebo přelít citronovou či čokoládovou polevou. Množství cukru v těstě dáváme podle toho, zda po upečení bábovku jen pocukrujeme nebo ji budeme polévat polevou. Poleva je více sladká a tak abychom neměli bábovku přeslazenou.
Poznámka od kuchařky
Bábovka je velmi rychlá, snadná, díky cuketě vláčná a bohatě voňavá po citronu.









