Bramborovo-pohankové šišky

60
- reklama -

Suroviny
4 porce

7 ks středních brambor vařených ve slupce
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek pohanky
sůl podle potřeby
2 vejce
rozpuštěné sádlo na omaštění
cukr moučka podle chuti (na posypání)
1 hrnek mletého máku
voda podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na sporák postavíme větší hrnec s vodou na uvaření šišek. Nesolíme.
    Brambory a pohanku uvaříme. Pohanku v lehce osolené vodě. Vody jen tolik, aby byla tak potopená a po troškách přilévat. Nabobtná. Po uvaření pro jistotu ještě nechat vykapat ve větším sítu. Staré brambory vařím s hrstí kmínu, aby byly „zdravější.“ Kmín prý vytáhne, co je v nich nezdravé.


    Zobrazit celý recept

  2. Brambory necháme zchladnout. Pak oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl, vypracujeme těsto.

  3. Zapracujeme pohanku a tvoříme malé šišky, které vkládáme do vařící vody. Pokud by se zdálo, že je těsto řidší nebo hutnější, přidáme trochu mouky, nebo vejce. Opatrně zamícháme, nepřikrýváme. Hotové jsou, když vyplavou.

  4. Sypeme mákem, moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem, eventuálně máslem s olivovým olejem.
    Nebo použijeme jako přílohu a pod.