Suroviny
4 porce
- 7 ks středních brambor vařených ve slupce
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek pohanky
- sůl podle potřeby
- 2 vejce
- rozpuštěné sádlo na omaštění
- cukr moučka podle chuti (na posypání)
- 1 hrnek mletého máku
- voda podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Na sporák postavíme větší hrnec s vodou na uvaření šišek. Nesolíme.
Brambory a pohanku uvaříme. Pohanku v lehce osolené vodě. Vody jen tolik, aby byla tak potopená a po troškách přilévat. Nabobtná. Po uvaření pro jistotu ještě nechat vykapat ve větším sítu. Staré brambory vařím s hrstí kmínu, aby byly „zdravější.“ Kmín prý vytáhne, co je v nich nezdravé. -
Brambory necháme zchladnout. Pak oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl, vypracujeme těsto.
-
Zapracujeme pohanku a tvoříme malé šišky, které vkládáme do vařící vody. Pokud by se zdálo, že je těsto řidší nebo hutnější, přidáme trochu mouky, nebo vejce. Opatrně zamícháme, nepřikrýváme. Hotové jsou, když vyplavou.
-
Sypeme mákem, moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem, eventuálně máslem s olivovým olejem.
Nebo použijeme jako přílohu a pod.