Ořechovo-pudinková buchta

216
- reklama -

Suroviny

Těsto:
1 vejce
1/2 hrnku cukr krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 hrnek mléka nebo podmáslí
(upřednostňuji podmáslí)
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 hrnek mletých ořechů
(dle chuti např. vlašských, lískových, nebo kokos)
Krém:
600 ml mléka
4 lžíce cukru
2 sáčky pudinkového prášku
(opět dle chuti)
125 g másla
strouhaná čokoláda na závěrečné posypání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ušleháme s oběma cukry, přidáme mléko/podmáslí a olej, dále mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy, vše pořádně promícháme v hladké těsto.

  2. Těsto nalijeme na vymazaný hlubší pekáč (já měla 23x30x5 cm) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180′ cca na 30 min.

  3. Mezitím připravíme krém. Tři čtvrtiny mléka smícháme s cukrem a dáme vařit, ve zbylé čtvrtině mléka rozmícháme pudinky, vlijeme do vroucího mléka – pozor, rychle vše začne houstnout, díky právě menšímu poměru mléka na dva pudinky, takže odstavíme a hned přidáme máslo a metlou vyšleháme hladký krém (v kokosové variantě jsem ještě i do krému přimíchala cca 2 lžíce kokosu).

  4. Krém následně nalijeme a rozetřeme na ještě teplé těsto a posypeme strouhanou čokoládou. Necháme úplně vychladnout, poté uložíme zakryté fresh fólií do lednice do úplného ztuhnutí.

Poznámka od kuchařky

Recept na tuto skvělou jednoduchou buchtu, kterou si postupně upravuji v různých variantách dle chutí naší rodiny, jsem získala myslím docela originálním způsobem 🙂 Jednoho dne mi klient do kanceláře přinesl ke kontrole různé dokumenty a na jednom z nich, byl z druhé strany právě tento recept, viz foto 🙂 Tak jsem se tehdy rozhodla ho vyzkoušet a stálo to za to… 😉