
Suroviny
- Těsto:
- 1 vejce
- 1/2 hrnku cukr krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 hrnek mléka nebo podmáslí
- (upřednostňuji podmáslí)
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 hrnek mletých ořechů
- (dle chuti např. vlašských, lískových, nebo kokos)
- Krém:
- 600 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 2 sáčky pudinkového prášku
- (opět dle chuti)
- 125 g másla
- strouhaná čokoláda na závěrečné posypání
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme s oběma cukry, přidáme mléko/podmáslí a olej, dále mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy, vše pořádně promícháme v hladké těsto.
-
Těsto nalijeme na vymazaný hlubší pekáč (já měla 23x30x5 cm) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180′ cca na 30 min.
-
Mezitím připravíme krém. Tři čtvrtiny mléka smícháme s cukrem a dáme vařit, ve zbylé čtvrtině mléka rozmícháme pudinky, vlijeme do vroucího mléka – pozor, rychle vše začne houstnout, díky právě menšímu poměru mléka na dva pudinky, takže odstavíme a hned přidáme máslo a metlou vyšleháme hladký krém (v kokosové variantě jsem ještě i do krému přimíchala cca 2 lžíce kokosu).
-
Krém následně nalijeme a rozetřeme na ještě teplé těsto a posypeme strouhanou čokoládou. Necháme úplně vychladnout, poté uložíme zakryté fresh fólií do lednice do úplného ztuhnutí.
Poznámka od kuchařky
Recept na tuto skvělou jednoduchou buchtu, kterou si postupně upravuji v různých variantách dle chutí naší rodiny, jsem získala myslím docela originálním způsobem 🙂 Jednoho dne mi klient do kanceláře přinesl ke kontrole různé dokumenty a na jednom z nich, byl z druhé strany právě tento recept, viz foto 🙂 Tak jsem se tehdy rozhodla ho vyzkoušet a stálo to za to… 😉