
Suroviny
2 porce
- 4 větší mrkve
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička krystalového cukru
- mražený hrášek
- kečup jemně pálivý
- pepř
- sůl
- hladká mouka
- trocha šťávy z citronu
- zelená petrželka
Postup přípravy receptu
-
Mrkev nakrájíme na kolečka, slaninu a cibuli na kostičky, česnek na plátky.
-
Na rozpuštěné slanině osmažíme cibuku a česnek, přidáme mrkev. Chvíli opékáme. Voňavé a zezlátlé ingredience zasypeme lžičkou krystalového cukru a cca 1 minutu karamelizujeme. Pak vše podlejeme trochou vody, osolíme, opepříme a společně dusíme. Dusíme tak dlouho, jak máme rádi mrkev měkkou. Někdo radši na skus, jiný na konzistenci ála „matlapatla“.
-
Těsně před dodušením přidáme mražený hrášek v množství dle vlastního uvážení. Vše zasypeme lžičkou hladké mouky, rozmícháme a necháme chvíli probublat.
-
Nakonec vmícháme 1 – 2 lžice jemně pálivého kečupu, zakapeme trochou šťávy z citronu (nebo octem) a posypeme drobně pokrájenou petrželkou.
S brambory a dušeným vepřovým či skopovým chutná skvěle.