Pampeliškový med z třtinového cukru

69
- reklama -

Suroviny

250 květů pampelišky
1 citron (pokud možno chemicky neošetřený nebo alespoň dobře omytý)
1 kg třtinového cukru very dark
1 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Květy zalijeme vodou (já neproplachuji, jen nechám chvíli rozložené, aby z toho vylezlo vše živé. Přidáme citron nakrájený na kolečka, uvedeme do varu a vaříme 10 minut.

  2. Necháme 24 hodin uležet. Pak přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1,5 hodiny.

  3. Slijeme do lahviček, pevně zavíčkujeme, otočíme na 5 min víčkem dolů. Pak otočíme zpět a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Tahle varianta je sice trošku dražší, třtinový cukr je poněkud nákladnější, zato ale medík získá výbornou chuť a vůni, krásnou tmavou barvu a hlavně spoustu hodnotných látek obsažených v melase, která je součástí třtinového cukru.

Z uvedeného množství mám 5 skleniček.