Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí

78
- reklama -

Suroviny
Cca 8 sklenic

6 kg švestek
4 lžíce třtinového cukru
4 svitky skořice
4 hvězdičky badyánu
2 lžičky kyseliny citrónové
podle chuti med

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozložíme rovnoměrně na plech. Posypeme cukrem, přidáme badyán, skořici.

  2. Předehřejeme troubu spodní i horní ohřev na 180°C, plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do změknutí švestek asi hodinu. Švestky brzy pustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat.

  3. Po hodině vypneme troubu a vyndáme plech. Skořici s badyánem vybereme a vyhodíme. Švestky se šťávou přendáme do nádoby, ve které je ponorným mixérem rozmixujeme. Dále vmícháme kyselinu citronovou a nakonec můžeme podle chuti přidat med.

  4. Zavařovací sklenice, do kterých budeme dávat povidla, ještě buď v horké vodě vypláchneme, nebo je můžeme vydezinfikovat alkoholem – vodka nebo slivovice. Víčka a sklenice osušíme a naplníme je až po okraj povidly. Sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Poznámka od kuchařky

Já měla od známého plno švestek, které už byly docela měkké a chtěly zužitkovat. Tak mě napadla povidla, i když by se max. hodily na slivovici 😀

Kdo chce, může ještě sklenice s povidly zavařit.

Inspirace: https://fresh.iprima.cz/