
Suroviny
Cca 8 sklenic
- 6 kg švestek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 svitky skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- podle chuti med
Postup přípravy receptu
-
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozložíme rovnoměrně na plech. Posypeme cukrem, přidáme badyán, skořici.
-
Předehřejeme troubu spodní i horní ohřev na 180°C, plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do změknutí švestek asi hodinu. Švestky brzy pustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat.
-
Po hodině vypneme troubu a vyndáme plech. Skořici s badyánem vybereme a vyhodíme. Švestky se šťávou přendáme do nádoby, ve které je ponorným mixérem rozmixujeme. Dále vmícháme kyselinu citronovou a nakonec můžeme podle chuti přidat med.
-
Zavařovací sklenice, do kterých budeme dávat povidla, ještě buď v horké vodě vypláchneme, nebo je můžeme vydezinfikovat alkoholem – vodka nebo slivovice. Víčka a sklenice osušíme a naplníme je až po okraj povidly. Sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Poznámka od kuchařky
Já měla od známého plno švestek, které už byly docela měkké a chtěly zužitkovat. Tak mě napadla povidla, i když by se max. hodily na slivovici 😀
Kdo chce, může ještě sklenice s povidly zavařit.
Inspirace: https://fresh.iprima.cz/