Žitný chléb

92
- reklama -

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvásku
220 g vody
220 g žitné chlebové mouky
– vše smícháme a v teple necháme 10-12 hodin vykynout
dále:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
kmín

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, jen dobře promícháme a ihned těsto uložíme do sádlem vymazané chlebové formy (délka formy je asi 30 cm) vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Po 1-3 hodinách vložíme formu i s vykynutým těstem do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/40-45 minut, pak z formy opatrně vyklepneme na mřížku v troubě a asi 15 minut dopečeme).

  3. Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce na stole a krájíme ho nejdřív až po 12 hodinách.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz