Pampelišková káva

60
- reklama -

Suroviny

kořeny jarních pampelišek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
    Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
    Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
    Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit.


    Zobrazit celý recept

  2. Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout.
    Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo.
    Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová „káva“ krásně voní.
    Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
    Káva má lehounce sladkou příjemnou chuť. Kdo chce, může si ji ochutit mlékem a třtinovým cukrem nebo medem.