Vepřová panenka v medovo-česnekové marinádě

239
- reklama -

Suroviny
3 porce

400 g vepřové panenky
4-5 stroužků česneku
2 lžíce medu
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme a nakrájíme na špalíčky. Česnek oloupeme a rozmačkáme v lisu.

  2. Na marinádu smícháme olivový olej, česnek, med, sůl a pepř.

  3. Špalíčky vepřové panenky zalijeme marinádou, pořádně promícháme a necháme uležet v ledničce. Je dobré nechat odležet co nejdéle, maso pak bude křehké.

  4. Na pánvičku slijeme marinádu, když je rozpálená, přidáme panenku. Ze všech stran zprudka restujeme.

  5. Přendáme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme, než je panenka měkká a skoro se rozpadá. V případě potřeby můžeme podlít vodou, ale ne moc, aby se nedusila, ale pekla.

  6. Když je panenka měkká, marináda se může rozmixovat na šťávu, ale není to nutné.

  7. Podáváme s brambory.

Poznámka od kuchařky

Panenku je dobré nechat odležet v marinádě co nejdéle, já jsem ji marinovala přes 2 dny a maso bylo krásně křehké a měkoučké.

Délka a stupně pečení záleží na typu trouby a taky na velikosti špalíčků – já jsem ji pekla na 230 a pak jsem ztlumila na 150.