
Suroviny
- 650 g bílého zelí
- 350 g červené řepy
- 3 – 4 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- 15 – 20 g mořské, nebo himálajské soli
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrouháme najemno, oloupanou řepu nastrouháme nahrubo. Obojí dáme do mísy, přidáme křen a sůl. Pořádně promačkáme a necháme chvilku odpočinout, po chvilce opět promačkáme a to opakujeme do té doby, než zelenina pustí šťávu.
-
Zeleninu postupně vkládáme do kvašáku a vždy rukou upěchujeme, zelenina musí být celá ponořená ve šťávě. Zatížíme a necháme při pokojové teplotě 5 – 7 dní kvasit.
-
Zkvašenou zeleninu přendáme do sklenic a uložíme do lednice, kde vydrží několik týdnů.
Poznámka od kuchařky
Když nemáme kvašák, dáme zeleninu do sklenice a zatížíme například lahví od piva, kterou zbavíme etikety, řádně umyjeme a naplníme vodou.
Kvašená zelenina je velice zdravá, obsahuje spoustu bakterií mléčného kvašení, ale i vitamíny a minerální látky. Měli bychom jíst alespoň 2 lžíce denně.









