
Suroviny
- 400 g BL mouky
- 1 PL vanilkového pudinkového prášku
- 0,5 l mléka
- 100 g másla
- špetka soli
- 1 celé vejce
Postup přípravy receptu
-
Mléko v kastrolu spolu s máslem a solí svaříme. Vsypeme mouku a mícháme, aby vzniklo hutné těsto. Dobře propaříme a dáme schladnout.
-
Do schladlé hmoty zapracujeme pomocí el. šlehače vejce. Těsto přendáme na silikonový vál a ještě dobře propracujeme rukama. Jde to výborně, těsto nelepí, je hebké a vláčné.
-
Z hotového těsta oddělujeme lžící kusy, které v dlani trochu propracujeme, rozplácneme a obalíme jim dobře jahodu. Nesmí zůstat žádná dírka nebo spára, která by knedlík ve vodě narušila a pustila dovnitř vodu. Hotový knedlík ještě poválíme v dlaních, jako když chceme mít kvalitní sněhovou kouli.
-
Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nám nechytily u dna.
Vaříme 5-7 min. podle velikosti. Když vyplavou, tak ještě tak 1 minutu. -
Na knedlíky mám ráda do tuha vyšlehanou šlehačku s jednou lžící moučkového cukru, do které nakonec zašlehám jednu kysanou smetanu. Také strouhaný tvaroh a rozpuštěné máslo. A strouhanka na máslíčku je taky luxusní bašta
Poznámka od kuchařky
Je to vlastně upravený lepkový recept do BL podoby a moc mi chutnají. Tedy co mě, ale moje dcera jak je spokojená 🙂