Suroviny
- 180 g vody
- 90 g změklé Hery
- 1 vejce
- 15-20 g sušeného mléka
- 70 g cukru
- asi 0,5 rovné lžičky soli
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 480 g hladké mouky
- 17-21 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Těsto může vypracovat pekárna klasickým způsobem (program Těsto), ale vhodnější je zadělat ho na omládek:
100 g vlažné vody smícháme s droždím, rovnou lžičkou sladěnky (sladového výtažku) a 125 g hladké mouky (vše bereme z už odváženého, nachystaného množství surovin), umícháme do hladka a v teplém prostředí necháme hodinu kynout. -
Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout. Během kynutí je vhodné těsto asi dvakrát propracovat.
-
Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na kousky a tvarujeme. Veček (bagetek) jsem měla 8, rohlíků bych určitě udělala aspoň 10.
Pečivo necháme na plechu nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, dobře posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 min).
Vychladlé pečivo jde dobře i zamrazit.
Poznámka od kuchařky
Nejen na snídani a nejen na víkend – tyhle večky (nebo rohlíky – tvar, který jim dáte, je pouze na pekaři) jsou kdykoliv výborné i na večeři, suché, s máslem nebo ochucené domácí marmeládou.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz