
Suroviny
8 porcí
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 vejce
- 50 g třtinového cukru či jiného sladidla
- 110 ml oleje olivového
- 140-150 ml podmáslí
- 1 tvaroh nízkotučný ve vaničce
- kakao
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme vejce s cukrem.
-
Do jiné mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva (dávám jedlou sodu).
-
Do mísy se směsí vejce s cukrem či jiným sladidlem přidáme zbylé suroviny, postupně přisypeme moučnou směs a umícháme dohladka.
-
Rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
-
Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné se přidá prosáté kakao a promíchá se.
-
Vymažeme i dortovou formu olivovým olejem a vysypeme kakaem, na dno formy je nejlepší pečící papír, pak stačí vymazat a vysypat pouze okraje.
-
Lžící či lžičkou (pokud jste hračičkové:-) )střídáme těsta – tmavé a světlé, začíná se zprostředka, střídáním se vytvoří zebra efekt.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 min, ale každá trouba peče jinak, takže si těsto je třeba ohlídat a zkusit podle špejle, nesmí se lepit.
-
Můžeme podávat s bílým jogurtem či jogurtem s tvarohem a posypat vysokoprocentní kvalitní čokoládou.
Poznámka od kuchařky
I kdyz se to nekterym zlym jazykum nezda, dezert ci buchta je vhodna i pri diete typu zdrave stravovani i pri pocitani kal., Nejlepsi je ke snidani.