- reklama -
Suroviny
- Na omládek:
- 100 g vody
- lžička sladěnky
- 15 g droždí
- 120 g hladké mouky
- – smícháme a necháme hodinu kynout
- Dále:
- 130 ml (g) piva
- 3 lžíce oleje
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 lžičky soli
- a kdo má rád, 0,5-1 lžičku chlebového koření nebo drceného kmínu
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtvrtiny, z každého kusu uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme na dlouhé bagety, uložíme na plech s papírem nebo fólií, každou několikrát nařízneme a necháme vykynout.
-
Vkládáme do trouby vyhřáté na 220°C, předtím můžeme (ale nemusíme) potřít vodou – nepotřeným bagetám zůstane na kůrce moučná kresba.
Pečeme asi 20-30 minut.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/pivni-celozrnne-bagety/
Kuchařka: cathleen