
Suroviny
- Preferment:
- 150 g vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g droždí
- – dobře umícháme a zakryté necháme v teple pracovat asi 12 hodin
- Dále:
- 150 g vody
- 30 g změklého sádla
- 2 lžičky soli
- 350 g hladké mouky
- 20 g pšeničných otrub
- 20 g máku
- 2-3 g droždí
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému prefermentu přidáme všechny zbylé suroviny (droždí rozmíchané ve vodě) a unhěteme těsto, které necháme v teplé místnosti vykynout.
Během kynutí můžeme jednou nebo i dvakrát propracovat. -
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na menší dílky, všechny zakulatíme a necháme chvíli, asi 10 minut odpočinout. Vrchní stranu buleček omoučíme, orazíme raznicí a oraženou stranou dospod uložíme na plech nakynout.
-
Asi po 40 minutách je otočíme, necháme dokynout (a zapneme nahřívat troubu), zastříkneme jim povrch vodou a upečeme (190-200°C/15-20 minut).
Poznámka od kuchařky
Raženky, kaiserky, bulky….z tohoto těsta s minimem droždí jde udělat vlastně cokoliv. Vláčné, voňavé a na jazyku jsou cítit i mákem, který semtam lehce hroupne v zubech.
Preferment z mouky vytáhne všechny její vůně i skrytou chuť. Není třeba se bát tak maličkého množství droždí – i s pouhými 4 gramy těsto velmi dobře vykyne.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/makove-razenky-s-prefer…