
Suroviny
- přezrálé jablko
- hrst rozinek
- žitná celozrnná mouka
Postup přípravy receptu
-
Přezrálé jablko nakrájíme na kousky (včetně jadřince, vykrojíme jen bubáka a utrhneme stopku) a vložíme ho do klasické zavařovací sklenice.
Přidáme menší hrsku rozinek, zalijeme převařenou vodou, zakryjeme víčkem a necháme v teple kvasit. Během kvašení můžeme párkrákt lžící promíchat.
Naložila jsem ve čtvrtek večer, v neděli ráno bylo vykvašeno. -
Fermentovaná voda je plná bublinek a šumí (je vidět na fotce). Scedíme ji, část použijeme, zbytek můžeme uschovat v lednici, kde pár dnů vydrží beze změn.
-
Než vznikne kvásek, který sám vykyne těsto, je třeba ho 2x nakrmit:
110 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky necháme v teple zdvojnásobit objem. U nás to trvalo 3,5-4 hodiny. -
K vykvašené směsi přidáme dalších 100 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky, dobře rozmícháme a po vykvašení (cca 5-8 hodin, podle okolního tepla) vše použijeme na zadělání těsta na chleba.
Poznámka od kuchařky
Tuto jednoduchou metodu jsem poprvé potkala u Piotra Lesnianski. Je vhodná pro ty, co nemají kvásek nebo se jim nedaří ho vypěstovat. První chleba z tohoto čerstvého kvásku je maličko jiný, než klasika, ale přesto výborný. Dalším krmením kvásek získá na síle.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz