![Tvarohovo-dýňový koláč se skořicí a ořechy_5ff73c72cc05f.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/tvarohovo-dynovy-kolac-se-skorici-a-orechy_5ff73c72b8aa7.jpeg)
Suroviny
- Korpus:
- 75 g másla
- 75 g hořké čokolády
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g hladké mouky
- hrst sekaných ořechů
- Náplň:
- 500 g tvarohu z vaničky
- 500 ml dýňového pyré
- 3 vejce
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce hladké mouky
- Dále:
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce zavařeniny (použila jsem rybízový rosol)
- 2 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
Dýňové pyré můžeme připravit předem. Dýni (hokaido) omyjeme, překrojíme, vydlabeme semeník a nakrájenou na kousky vaříme na páře (v kastrole na knedlíkovém pařáčku) asi půl hodiny. Zchladlou rozmixujeme s trochou smetany na vaření a uschováme v lednici (pokud máte pyré více, než je potřebné množství na koláč, můžete ze zbytku uvařit polévku). Dýni můžete použít i muškátovou nebo máslovou – tu nezapomeňte oloupat.
-
Při připravě korpusu rozpustíme v misce ve vodní lázni máslo a čokoládu. Necháme trochu vychladnout a do směsi zamícháme vejce a cukr. Za stálého míchání přisypáváme mouku a ořechy, mícháme asi minutu, dokud se všechny suroviny pořádně nepromísí. Těsto dáme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180 (u horkovzdušné trouby 160) st.C. Troubu nevypínáme, náplň se dává na horký upečený základ.
-
Žloutky a bílky na náplň oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a skořici, promícháme s tvarohem a dýňovým pyré, citronovou šťávou a moukou. Nakonec lehce – bez šlehání – vmícháme sníh z bílků.
-
Náplň rozetřeme na předpečený korpus a pečeme při stejné teplotě 15 minut. Pak teplotu snížíme na 120 (110) st.C. a pečeme cca 50 minut. Mezitím vidličkou v misce prošleháme zakysanou smetanu s cukrem, na upečenou náplň rozetřeme a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
-
V kastrůlku rozvaříme marmeládu s troškou vody a horký z trouby vytažený koláč opatrně potřeme.
Necháme zchladnout – nejlépe do dalšího dne.