Krkonošské chlupaté knedlíky

74
- reklama -

Suroviny
cca 4

600 g brambor
cca 300 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
lesní houby
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Na začátku dáme vařit houby. Množství hub závisí na vás. Houby vaříme s trochou vody na másle. Másla dáme opravdu dost a houby pořádně osolíme. Necháme vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Připravíme těsto. Jedná se v podstatě o takové bramborové halušky. Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemno. Slijeme z nich všechnu přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku (její množství se může podle vodnatosti brambor lišit), sůl a jedno vejce. Vypracujeme těsto, které by mělo být polotuhé – musí držet pohromadě, ale mělo by jít relativně snadno protlačit přes haluškové síto.

  3. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Přes haluškové síto vařečkou do vody protlačíme těsto. Vaříme asi 8–10 minut, dokud nevyplavou na povrch.

  4. Hotové „bramborové knedlíčky“ vložíme do mísy a důkladně promícháme s máslovými houbami.
    Milovníci hub si určitě pochutnají. U nás je to tradiční recept, který děláme každý rok na Vánoce z několika kil brambor.

Poznámka od kuchařky

My podáváme s řízkem nebo obalovanou vinnou klobásou. Máme to tradičně u babičky každý rok :).

Přeji dobrou chuť.