
Suroviny
- 100 g másla
- 150 g cukru moučky
- 3 vejce
- 150 g polohrubé mouky,
- špetka soli
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- půl lžičky prášku do pečiva
- Dále:
- asi 80-100 g nahrubo mletých ořechů (nebo plátky mandlí)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Ke konci zašleháme polovinu cukru. V míse utřeme změklé máslo s druhou polovinou cukru, po jednom zatřeme žloutky, pak citronovou šťávu a kůru.
-
Po částech opatrně zamícháme sníh střídavě s moukou, smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané (nebo olejem ve spreji vystříkané) formy velké asi 20×20 cm. Povrch těsta posypeme sekanými ořechy. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C dorůžova.
-
Z vychladlého korpusu vykrajujeme kulatou formičkou půlměsíčky.
Poznámka od kuchařky
Lajos Kossuth byl maďarský politik, spisovatel a revolucionář, nejvýznamnější představitel Maďarské revoluce 1848–1849 a národní hrdina boje za svobodu a nezávislost. Kossuth-kifli byl údajně jeho nejoblíbenější moučník a je dosud jednou z maďarských národních gastronomických legend. Kossuthova postava je historicky významná a populární. Moučníky, které byly později známy pod názvem Kossuth, byly také vyráběny s mákem a mandlemi v Bratislavě i mimo hranice monarchie.